Hvor god styring har du på teamet ditt?

Vi viser ambisiøse team-ledere hvordan datadrevet teamstyring gjør folk bedre i stand til å forstå hva som forventes av hvem, og hvor godt øvet de er i forventningene.


Hvorfor prioritere teamstyring?

Hvis teamstyring ikke prioriteres får tvetydighet vokse frem. Tvetydighet gjør folk usikre på hva som forventes av de, og nølende til å utvikle seg.

Tvetydighet kjennetegnes ved:

Manglende delegering

Ansvar hoper seg opp hos ledere og ansvarsfulle personer fordi det er ikke tydelig hvem som har ansvar for hva, og i hvilken grad ansvar er skjevfordelt.

Dårlige prioriteringer

Egenlæring og fremdrift mot målene går tregt fordi folk er usikre på hva som har prioritet akkurat nå.

Utydelig retning

Folk er likegyldige, har lav motivasjon eller føler lite eierskap fordi teamets formål og retning er utydelig, utdatert eller lite engasjerende.

Teamstyring handler om å gjøre et team mindre tvetydig og skape økt klarhet.

Ingen team har 100% tvetydighet eller 100% klarhet, så det gir mer mening å tenke på klarhet som en akse som strekker seg fra et sted med mer tvetydighet og mindre klarhet, til det motsatte.


Hvordan jobber dere i dag?

Et team kan jobbe med styring i en av to moduser:

Muntlig modus

I muntlig modus brukes samtaler og møter til å formidle hva som forventes av hvem.

I muntlig modus må hver enkelt huske eller holde egne oversikter over hvem som forventes å bidra til hva, og misforstålser kan lett oppstå.

Muntlig modus er standardmodusen til team med høy tvetydighet.

Skriftlig modus

I skriftlig modus så brukes en styringsplattform til å formidle hva som forventes av hvem.

I skriftlig modus har alle tilgang til det samme bildet, man kan se hvem som har fått med seg hva, og informasjonen forblir tilgjengelig også for fremtidige team-medlemmer.

Skriftlig modus er standardmodusen til team med høy klarhet.


Hvorfor havner team i feil modus?

Mange team bruker for mye tid i muntlig modus, og for lite tid i skriftlig modus. Årsakene er vanligvis:

Manglende verdiforståelse

Lederen har aldri jobbet i et team med en god styringskutur eller sett hva god styring ser ut som. Hun antar derfor at måten hun jobber på er god nok.

Manglende prioriteringer

Lederen føler at hun drukner i andre forventninger og ser ikke hvordan kun skal kunne klare å prioritere å skrive ned og organisere tydelige forventninger i tillegg.

Emosjonell motstand

Lederen kvier seg for å skrive ned tydelige forventninger fordi hun er usikker på hva som er rimelig å forvente, eller frykter at det å formidle forventningene skriftlig vil gjøre at de oppfattes mer bastante eller kontrollerende.


Hvordan måle teamstyring?

Vi bryter teamstyring ned i tre, målbare hovedområder:

  1. Rolleklarhet

    Folk har en tydelig forståelse for egne og andres roller. Rolleklarhet svarer på hvem som har ansvar for hva, og hvordan de bør gjøre det.

  2. Målklarhet

    Folk har en tydelig forståelse for egne og andres mål. Måklarhet svarer på hva vi bør fokusere på nå, og hvem som bør fokusere på hva.

  3. Eksistensklarhet

    Folk har en tydelig forståelse for hvor vi skal og hvorfor vi skal dit. Eksistensklarhet svarer på hvem vi er og hva vi bryr oss om å få til.


Hva er datadrevet teamstyring?

Datadrevet teamstyring betyr å bruke data fremfor synsing og magefølelse for å evaluere hvor mye klarhet det er i teamet. Formålet med datadrevet teamstyring er å skape mer effekt med mindre innsats.

For å virkelig kunne jobbe datadrevet har vi laget en plattform som fungerer som en slags Google Analytics for organisasjonen. Plattformen eksponerer teamstyringen fra forskjellige perspektiver slik at hele teamet kan jobbe metodisk med å forbedre klarheten i teamet.


Hvem har ansvaret for teamstyring?

Hvem har ansvaret for teamstyring i teamet ditt? Hvor godt ivaretas ansvaret? Og hvor enkelt er det å observere styringsindikatorene og ta effektive beslutninger om hva som bør prioriteres?

Hvis ingen har ansvaret blir det ikke prioritert, og hvis alle har ansvaret kan ingen ansvarliggjøres.


Kom i gang med bedre teamstyring

Klare selv?

Vi anbefaler ledere som er nysgjerrige på bedre teamstyring å lese om konseptene team playbook, organisasjonsklarhet og insight management.

For ledere som er solgt på viktigheten av å forvalte oversikt i gode playbooks anbefaler vi å studere innsiktstyper som inspirasjon til innholdsfortegnelsen for en skalerbar playbook.

Få litt hjelp?

Synes du det er overveldende å komme i gang, eller ser verdien av støtte fra noen med mer erfaring slik at du kan skape best mulig effekt med minst mulig innsats?

Enten du bare ønsker å få noen tips i en video-prat eller vil invitere oss for å danne grunnlaget for inspirasjon og refleksjon, så stiller vi gjerne opp for å formidle og konkretisere jobbingen med teamstyring.

Book en gratis, uforpliktende prat