Vi viser ambisiøse team-ledere hvordan datadrevet teamhelse gjør teamet til en mer attraktiv arbeidsplass med folk som utvikler seg og får utrettet mer.
Hvis teamhelse ikke prioriteres får dysfunksjonalitet vokse frem. Dysfunksjonelle team leverer saktere, produserer flere feil og sliter med å holde på flinke folk.
Dysfunksjonalitet kjennetegnes ved:
Viktige ting må stadig vike for avbrytelser, feilretting, konfliktløsning og andre ting som haster.
Folk tør ikke si ifra, orker ikke forsøke å bli enige, har ikke tillit til hverandre eller opplever forventninger uklare.
Det er vanskelig å bli samkjørte, og folk holdes ikke ansvarlige til det de har fått ansvar for.
Teamhelse handler om å gjøre et team mindre dysfunksjonelt og mer velfungerende.
Ingen team er 100% dysfunksjonelle eller 100% velfungerende, så det gir mer mening å tenke på velfungering som en akse som strekker seg fra et sted med mer dysfunksjon og mindre velfungering, til det motsatte.
Et team kan jobbe i en av tre moduser:
Fokus på å løse uplanlagte problemer og rette opp i ting som har gått galt. Ta tak i det som haster.
Et sunt team bruker minst mulig tid i denne modusen.
Fokus på å levere planlagt arbeid. Gjøre kunder mer fornøyd.
I et sunt team er dette standardmodusen til team-medlemmene.
Fokus på å levere bedre og gjøre færre feil. Gjøre de ansatte mer fornøyd.
I et sunt team er dette standardmodusen til team-lederen.
Mange team bruker for mye tid på brannslukking og operasjonell modus, og for lite tid i utviklingsmodus. Årsakene er vanligvis:
Lederen har ingen effektiv og tydelig metode for å følge opp utviklingen av personer og prosesser.
Lederen føler at hun drukner i andre forventninger og ser ikke hvordan kun skal kunne prioritere utviklingsarbeid.
Det er vanskelig å observere resultatet av utviklingsarbeidet, noe som gjør det vanskelig for styret eller lederens leder å holde henne ansvarlig.
God helse kan måles på indikatorer som spår vår evne til å prestere på høyt nivå over tid. I toppidretten måles fysisk helse på oksygenopptak, makspuls, osv.
I teamhelse bryter vi målingen ned i tre, målbare hovedområder:
Datadrevet teamhelse betyr å bruke data fremfor synsing og magefølelse for å evaluere hvor velfungerende teamet er. Formålet med datadrevet teamhelse er å skape mer effekt med mindre innsats.
For å virkelig kunne jobbe datadrevet har vi laget en plattform som fungerer som en slags Google Analytics for organisasjonen. Plattformen eksponerer teamhelsen fra forskjellige perspektiver slik at hele teamet kan jobbe metodisk med å forbedre velfungeringen i teamet.
Hvem har ansvaret for teamhelse i teamet ditt? Hvor godt ivaretas ansvaret? Og hvor enkelt er det å observere helseindikatorene og ta effektive beslutninger om hva som bør prioriteres?
Hvis ingen har ansvaret blir det ikke prioritert, og hvis alle har ansvaret kan ingen ansvarliggjøres.
Alle ressursene vi selv bruker til å kartlegge helse og velfungering ligger åpent tilgjengelig i biblioteket vårt.
Vi anbefaler ledere å starte i kategorien lederstøtte, hvor du blant annet finner undersøkelser, helsesjekker og ferdighetsett som hjelper deg å bryte ned og konkretisere arbeidet med teamhelse.
Utforsk lederstøtteMangler du tid eller selvtillit til å få satt datadrevet teamhelse på agendaen? Eller vil du at vi viser deg og teamet hvordan dere kommer i gang?
Enten du bare ønsker å få noen tips i en video-prat eller vil invitere oss for å danne grunnlaget for inspirasjon og refleksjon, så stiller vi gjerne opp for å formidle og konkretisere jobbingen med teamhelse.
Book en gratis, uforpliktende prat