Velfungering

Hvordan bli samsnakket om velfungering

Alle ønsker vi å være en del av og bidra positivt til velfungering, både på jobb og privat. Men velfungering kan bety forskjellige ting for forskjellige mennesker. Dette kan skape friksjon og gjøre det vanskelig å bli samsnakket om hvor man bør prioritere å ta tak.

I denne artikkelen tar jeg for meg hva velfungering er, og hvordan vi kan evaluere, kommunisere og enes om hvor velfungerende noe er på en konkret og effektiv måte.


Hva er velfungering?

Ordet velfungering kan oppleves litt fremmed, men definisjonen er ganske enkel:

Velfungering betyr at noe fungerer godt iht intensjonen

Det er mange forskjellige dimensjoner som kan beskrives som velfungerende:

  • Rolleinnehavere, eks. en velfungerende forelder, livspartner eller leder
  • Grupper, eks. en velfungerende bedrift, en familie eller et lag
  • Relasjoner, eks. et velfungerende parforhold, et vennskap eller forretningspartnerskap
  • Konsepter, eks. et velfungerende produkt, en vane eller en strategi

Det motsatte av velfungering er dysfunksjon. Når vi beskriver noe som dysfunksjonelt så mener vi at det fungerer dårlig iht intensjonen.

Hvorfor bryr vi oss om velfungering?

Når noe er mer velfungerende så vil en større andel av energien vi bruker på det komme til nytte/skape ønsket effekt/gi god avkastning.

Når noe er dysfunksjonelt så vil en større andel av energien vi bruker på det gå tapt/skape uønsket effekt/gi dårlig avkastning.

La oss ta et konkret eksempel. En bøtte er ment å holde på vann. Vi kan derfor si at en velfungerende bøtte er en som holder på mesteparten av vannet bøtta fylles med.

I en dysfunksjonell bøtte renner vannet ut igjen, enten fordi bøtta er lekk, hanken er løs, eller bøtta på andre måter fungerer dårlig.

Lekk bøtte

Det samme gjelder om vi tar et litt mer abstrakt eksempel, som et parforhold.

I et velfungerende parforhold så blir energien vi bruker på å kommunisere omgjort til enighet, respekt, forståelse og hensyntagelse av hverandre. I et dysfunksjonelt parforhold så går kommunikasjonsenergien tapt i krangling, kjefting, skyldfordeling og bitterhet. Dette er litt på samme måte som i en motor hvor drivstoffet kan omgjøres til bevegelse (ønsket effekt) eller friksjon og varme (uønsket effekt).

Innsatsen vi legger ned i å forbedre velfungering får vi tilbake i økt avkastning og bedre effekt i hverdagen. I ytterste konsekvens vil manglende investering i velfungering resultere i at dimensjonen slutter å fungere fullstendig. I våre eksempler vil det si at bøtta må kastes, parforholdet opphører eller motoren må byttes ut.

Hvordan påvirke velfungering?

For å jobbe effektivt med å forbedre velfungering så trenger vi å forstå hva som påvirker den. Jeg liker å tenke på velfungering på denne måten:

Velfungering påvirkning

La meg si et par ord om hver enkelt boks, slik at vi tenker de samme tingene om de samme ordene:

Hva er utvikling?

Utvikling er prosessen med å forflytte noe vekk fra dysfunksjon og mot velfungering.

Produktutvikling er et eksempel på utvikling ment å gjøre et produkt mindre dysfunksjonelt og mer velfungerende.

Parutvikling er et eksempel på utvikling ment å gjøre et parforhold mindre dysfunksjonelt og mer velfungerende.

Hva er sunnhet?

Sunnhet er en måte vi konkretiserer og omtaler hva som bidrar til velfungering. Når vi omtaler noe som sunt, så mener vi noe vi forventer vil bidra positivt til velfungering.

Det vanligste er å snakke om sunnhet i kontekst av mennesket. Når vi omtaler en grønnsak eller en vane som sunn, så mener vi at vi forventer at de vil bidra til en velfungerende person.

Men sunnhetsbegrepet brukes også til å beskrive andre dimensjoner.

Eksempelvis kan vi si at noen lever i et sunt parforhold. Da mener vi at vi forventer at kommunikasjonen i parforholdet vil bidra til velfungerende dialog og samarbeid.

Hva er helse?

Helse er måten vi snakker om og måler resultatet av sunnhet. Hvis du tar sunne valg, så vil det resultere i god helse.

God helse er det som gjør oss i stand til å opprettholde høy effekt over tid.

Når vi snakker om helse alene mener vi som oftest den fysiske helsa, men helsebegrepet brukes også til å beskrive sunnhet i andre dimensjoner, som produkthelse eller parhelse.

Hvordan jobbe med helse?

Effektiv jobbing med helse starter med en helsesjekk.

Når vi ønsker å ta tak i vår egen helse så oppsøker vi noen med ekspertise på mennesket, f.eks. et legekontor, et treningssenter eller en psykolog. Der blir vi veiledet gjennom en helsesjekk som evaluerer forskjellige perspektiver ved fysisk og psykisk helse. Resultatet er en rapport som gir oss både et helhetlig bilde av helsa, og kommuniserer hvilke konkrete deler av den vi bør prioritere å utvikle.

På samme måte kan vi se for oss at prosessen med å jobbe med parhelse starter med å oppsøke noen med ekspertise på parforhold. Også her starter prosessen med å kartlegge status på de forskjellige perspektivene som utgjør parhelse, slik at man kan forsikre at man forstår de samme tingene om parhelsen, eller avdekke at man ikke gjør det.

Helsesjekker hjelper oss å konkretisere og evaluere perspektivene som utgjør sunnhet, avdekke hvor vi ser ting forskjellig, og enes om hva vi bør prioritere å jobbe med.

Hvordan måle helse?

De konkrete perspektivene vi måler helse på avhenger av hva som er formålet med det vi evaluerer, og hvilken verdi det er ment å skape.

Hvis vi blir enige om at formålet med kroppen er å opprettholde bevegelse og arbeidskapasitet over tid, så kan noen av perspektivene i helsesjekken av kroppen være:

  • Oksygenopptak
  • Muskelstyrke
  • Makspuls

Tar vi i stede for oss et parforhold, så kan vi f.eks. bli enige om at formålet er å:

  • Føle oss mindre ensomme, mer verdifulle og mer elsket
  • Bli sett, hørt og forstått
  • Ha noen å dele livets opp- og nedturer med
  • Få støtte til å løse problemer og identifisere våre egne blindsoner

... så kan noen av perspektivene i helsesjekken av parforholdet være:

  • Respekt
  • Konfliktløsning
  • Lytting
  • Støtte

En god helsesjekk hjelper oss å bli samsnakket om og utvikle en bedre forståelse for hva god helse ser ut som.

Hvordan komme i gang?

Kunne du tenke deg å teste ut en helsesjekk av en dimensjon du bryr deg om velfungeringen til?

For å konkretisere helsesjekker som konsept har jeg laget en del eksempler som du finner i Wecomplish-biblioteket. Bruk disse til å sjekke inn med noe du bryr deg om, eller som inspirasjon til dine egne helsesjekker.

Bruker du Wecomplish-plattformen har du mulighet til logge evalueringer av helsesjekker du kopierer fra biblioteket, eller lager fra scratch, slik at du enklere kan dele status på og følge utviklingen av helsen over tid.

Her er noen helsesjekker for å komme i gang. God helse!